Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2020 22:04 - Платон беше прав: Земята е направена средно от кубчета
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 667 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.08.2020 22:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Платон беше прав: Земята е направена средно от кубчета

image

21 юли 2020г

https://sciencebulletin.org/plato-was-right-earth-is-made-on-average-of-cubes/

Платон беше прав Земята е направена средно от кубчета

Платон, гръцкият философ, живял през V в. Пр.н.е., вярвал, че Вселената е изградена от пет вида материя: земя, въздух, огън, вода и космос. Всеки беше описан с определена геометрия, платонична форма. За земята тази форма беше кубчето.

Науката непрекъснато се движи отвъд предположенията на Платон, гледайки вместо това на атома като градивен елемент на Вселената. И все пак изглежда, че Платон се е занимавал с нещо, установиха изследователи.

В нова статия в  Proceedings of the National Academy of Sciences , екип от Пенсилвания, Будапещенския технологичен и икономически университет и Дебреценския университет използва математика, геология и физика, за да демонстрира, че средната форма на скалите на Земята е кубче.

„Платон е широко признат като първият човек, разработил концепцията за атом, идеята, че материята е съставена от някакъв неделим компонент в най-малкия мащаб“, казва Дъглас Йеролмак, геофизик в отдела за Земята на училищата за изкуства и науки на Пен и екологични науки. „Но това разбиране беше само концептуално; нищо за съвременното ни разбиране на атомите не произтича от това, което ни каза Платон. Интересното тук е, че това, което намираме при скалата или земята, е, че към Платон има повече от концептуална линия. Оказва се, че концепцията на Платон за елемента земя, съставен от кубчета, е буквално средният статистически модел за реалната земя. И това е просто умопомрачително. "

Констатацията на групата започна с геометрични модели, разработени от математика Габор Домокос от Будапещенския технологичен и икономически университет, чиято работа предсказа, че естествените скали ще се фрагментират в кубически форми.

„Този ​​документ е резултат от три години сериозно мислене и работа, но се връща към една основна идея“, казва Домокос. „Ако вземете триизмерна полиедрична форма, разрежете я на случаен принцип на два фрагмента и след това отново и отново срежете тези фрагменти, получавате огромен брой различни полиедрични форми. Но в среден смисъл получената форма на фрагментите е куб. "

Домокос дръпна двама унгарски теоретични физици в цикъла: Ференц Кун, експерт по фрагментация, и Янос Тьорек, експерт по статистически и изчислителни модели. След като обсъждаха потенциала на откритието, казва Йеролмак, унгарските изследователи взеха своите открития при Джеролмак, за да работят заедно по геофизичните въпроси; с други думи, „Как природата позволява това да се случи?“

„Когато занесохме това на Дъг, той каза:„ Това е грешка или е голяма “, спомня си Домокос. „Ние работихме назад, за да разберем физиката, която води до тези форми.“

По принцип въпросът, на който отговориха, е какви форми се създават, когато скалите се разпаднат на парчета. Забележително е, че те откриха, че основните математически предположения обединяват геоложки процеси не само на Земята, но и около Слънчевата система.

„Раздробяването е този повсеместен процес, който смила планетарни материали “, казва Джеролмак. "Слънчевата система е пълна с лед и скали, които са непрекъснато съкрушителен отделно . Тази работа ни дава подпис на този процес, който никога не сме виждали досега. "

Част от това разбиране е, че компонентите, които се разпаднат от предишен твърд предмет, трябва да се поберат заедно, без никакви пропуски, като изпуснато блюдо на прага на счупване. Както се оказва, единствената от така наречените платонични форми - многогранници със страни с еднаква дължина, които се сближават без пропуски, са кубчета.

„Едно нещо, за което разсъждавахме в нашата група, е, че съвсем вероятно Платон погледна скала и след като обработи или анализира изображението подсъзнателно, той предположи, че средната форма е нещо като кубче“, казва Джеролмак.

„Платон беше много чувствителен към геометрията“, добавя Домокос. Според лора, на вратата към Академията на Платон беше гравиран изразът „Нека никой не знае невероятна геометрия“. „Интуицията му, подкрепена от широкото му мислене за наука, може би го е довела до тази идея за кубчетата“, казва Домокос.

За да проверят дали техните математически модели имат вярно естество, екипът измери голямо разнообразие от скали, стотици, които са събрали и хиляди повече от събрани по-рано набори от данни. Без значение дали скалите естествено са се отвели от голямо оголване или са били динамизирани от хората, екипът намери добро прилягане към кубичната средна стойност.

Съществуват обаче специални скални образувания, които изглежда нарушават кубичното „правило“. Гигантският каузауер в Северна Ирландия, с извисяващите се вертикални колони, е един пример, образуван от необичайния процес на охлаждане на базалт. Тези форми, макар и редки, все още са обхванати от математическата концепция за фрагментиране на екипа; те са просто обяснени с нестандартни процеси по време на работа.

„Светът е объркано място“, казва Джеролмак. „Девет пъти от 10, ако някоя скала се раздробява или изстисква или отрязва - и обикновено тези сили се случват заедно - вие се оказвате с фрагменти, които са средно кубични форми. Само ако имате много специално стрес състояние, получавате нещо друго. Земята просто не прави това често. "

Изследователите също изследваха фрагментацията в две измерения или върху тънки повърхности, които функционират като двуизмерни форми, с дълбочина, която е значително по-малка от ширината и дължината. Там моделите на счупване са различни, въпреки че централната концепция за разцепване на многоъгълници и достигане до предсказуеми средни форми все още е в сила.

„Оказва се, че в две измерения има еднаква вероятност да получите правоъгълник или шестоъгълник в природата“, казва Джеролмак. „Те не са истински шестоъгълници, но те са статистически еквивалент в геометричен смисъл. Можете да мислите за това като напукване на боя; сила действа, за да дръпне боята освен еднакво от различни страни, създаване на шестоъгълна форма, когато я пукнатини. "

В природата примери за тези модели на двуразмерни счупвания могат да бъдат открити в ледени покривки, изсушаваща кал или дори земна кора, чиято дълбочина е далеч по-голяма от страничната й степен, което й позволява да функционира като двуизмерен де факто. материал. По-рано беше известно, че земната кора се е разрушила по този начин, но наблюденията на групата подкрепят идеята, че моделът на фрагментация е резултат от тектоника на плочите.

Идентифицирането на тези модели в скалата може да помогне за прогнозиране на явление като опасност от падане на скалата или вероятността и местоположението на потоците от течност, като нефт или вода, в скалите.

За изследователите намирането на това, което изглежда основно природно правило, произтичащо от прозрения на хилядолетия, е интензивно, но удовлетворяващо преживяване.

„Има много пясъчни зърна, камъчета и астероиди там, и всички те се развиват чрез раздробяване по универсален начин“, казва Домокос, който е също съ-изобретател на Gцmbцc, първата известна изпъкнала форма с минималната число - само две - от статични точки на баланс. Счупването чрез сблъсъци постепенно елиминира балансовите точки, но формите спират да се превръщат в Гьомбок последният се явява като непостижима крайна точка на този естествен процес.

Настоящият резултат показва, че началната точка може да бъде подобна емблематична геометрична форма: кубът със своите 26 точки на баланс. „Фактът, че чистата геометрия осигурява тези скоби за повсеместен естествен процес, ми дава щастие“, казва той.

„Когато вземете скала сред природата, това не е перфектен куб, но всеки от тях е вид статистическа сянка на кубче“, добавя Джеролмак. „Това припомня алегорията на Платон за пещерата. Той постави идеализирана форма, която беше от съществено значение за разбирането на Вселената, но виждаме само изкривени сенки от тази перфектна форма . "




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39758594
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031