Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2013 20:42 - Защо токът е скъп и кой има вина за това? - 2ра част
Автор: megafon Категория: Политика   
Прочетен: 30740 Коментари: 48 Гласове:
24

Последна промяна: 02.03.2013 07:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
взета от 24 часа

В тази графика, която съм взаимствал от вестник "24 часа", се вижда цената от различните енергийни производители на цена. Но нека да я анализираме.

1. АЕЦ "Козлодуй" произвежда на цена от 44.21. И какво се случва? Цената на ел. енергия на международния пазар в момента от енергийната борса варира около 4.5 евроцента. Тази енергия е произведена от атомни електроцентрали. Както всички знаем, България изнася ел. енергия в чужбина. Откъде обаче? От АЕЦ-а. Защо от нея? Защото другата е прекалено скъпа и никой не иска да я купува в чужбина. Кой я купува другата? Ние тъпите "българи". И как се случва това ще видим по-долу. Кой реши да изнасяме ел. енергия?

България е традиционен износител на ел. енергия за Гърция и държавите около нас. Това се случва по-силата на договори сключени по времето на управлението на Иван Костов, Симено Сакс-Кобурготски и Сергей Станишев. И евтината енергия се изнася, за да можем ние да употребяваме скъпа енергия. Кой спря 3ти и 4ти реактор на АЕЦ "Козлодуй" ? Това започна от управлението на Иван Костов и завърши при управлението на Симен Сакс-Кобурготски. Кой подписа договора? Миглена Кунева, опа г-жа Пръмова. АЕЦ "Козлодуй" 100% държавна

2. ТЕЦ "София" - собственост на столична община, държавна.

3. Тец "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3" собственост на американската компания АЕS. Кой я продаде на американците? Иван Костов. Що я продаде? Ами за комисионна? Какво направиха американците? Смешни инвестиции срещу дългосрочен, обвързваш държавата договор като тя се задължава да изкупува тока по предварително уговорени цени още в далечната 2001 година. Честито на печелившите.

4. Човека ел. централа - Христо Ковачки. Защо е наричан така? Защо господина притежава почти всичко каквото може да се притежава в България. Той е собственик на следните централи (дръжте се здраво, за да не паднете от стола, ако имате здравословни проблеми по-добре не го четете):
“Брикел” АД (топлоелектрическа централа с 4 електропроизводствени турбини, всяка с 50 МВт мощност и четири инсталации за производство на брикети за битови нужди.),
“Атоменергоремонт” ЕАД (предприятие за ремонтни дейности в АЕЦ “Козлодуй”),
Мини “Бели Брег” (въгледобивно дружество),
Мина “Черно море” (въгледобивно дружество),
Мини “Чукурово” (въгледобивно дружество),
Мини “Балкан 2000″ (въгледобивно дружество),
Мини “Открит въгледобив – Перник” (въгледобивно дружество),
Мина “Република” (въгледобивно дружество),
ТЕЦ “Марица 3–Димитровград” (топлоелектрическа централа с енергиен блок с електрическа мощност 120 MW),
ТЕЦ “Бобов дол”,
ТЕЦ “Сливен”,
“Топлофикация – Враца”,
“Топлофикация - Велико Търново”,
“Топлофикация – Габрово”,
“Топлофикация – Плевен”,
“Топлофикация – Бургас”.
Както се казва, човека влезнал в мола и решил да си напазарува на куп, за без пари. Започва бизнеса си с търговия. Според публикации в медиите през 2000 година той притежава няколко базара, супермаркети и малки фирми за производство и пакетиране на храни и месни продукти. Никой, никъде, не е коментирал откъде натрупва толкова капитал, за да започне големите си инвестиции. Свързван е като приближен на БСП и Сретен Йосич.  С Идването на власт на Бойко Борисов за първи път е разследван от държавата, арестуван за известно време и направен опит да бъде осъден и разследван за неплатени данъци в особенно големи размери. Свързван е още с Румен Овчаров. Да е жив и здрав "простият българин" да му купува скъпия ток и да пълни партиините каси на БСП. Това са същите дето искат да дойдат на власт. Близък приятел на Румен Петков - Запалката.

5. ВЕЦ "Цанков камък" - 80мегавата за 450 млн. евро инвестиция. Страхотна инвестиция нали?

6. Соларни паркове - до момента са подписани и работят 600 мегавата. По-голямат част от тях са собственост на  Стефан Софиянски, Цветелина Бориславова, Иво Прокопиев, Кирил Добрев, бившият заместник министър на енергетиката от НДСВ Илко Йоцев и др. Със собственост в тези печатници за пари се награждават и отцепниците от парламентарните групи, като най-крещящ е случаят с Камен Петков. Месец, след като напусна ПГ АТАКА, той стана собственик на 50% в соларния парк „Солар Вълчедръм“ на фирмата „Хелиос пауър“, където прокурист е бившият комсомолски секретар и шеф на източената „Елитбанк“ Иво Евгениев Георгиев. За момента не се знае дали Румен Овчаров присъства.

7. Кой изнася евтината ел. енергия на АЕЦ "Козлодуй"? Всички си мислите, че е държавата нали? Ами не е тя. АЕЦ "Козлодуй" продава енергията на фирми посредници, които после е препродават на други държави. Ето тука е Румен Овчаров, а ние го търсим по-горе. Не! Да не е глупав, ще се занимава да прави инвестиции. Защо, като може да е един "прост" посредник. Не, не и не. Четете по-внимателно.

Много българи, които симпатизират на БСП, защото имат нужда от силна социална политика, си мислят, че младият социалист Георги Кадиев е напуснал поста си на зам.-министър на финансите в кабинета "Станишев", защото е бил против дясната политика на шефа си Орешарски и не е бил съгласен с източването на ДДС под закрилата на Мария Мургина, шефка на НАП.  Истината може да се окаже доста по-различна. Кадиев е един от лидерите на БСП, най-силно приближени на председателя на софийската организация Румен Овчаров, който от десетилетие е в енергийния бизнес. Докато беше зам.-министър, Кадиев имаше (и още има) фирма за информационни технологии на име "Кадиев глобал", регистрирана на ул. "Синчец" 10, ап. 1 в София. И така младият Георги Кадиев търгува с ток за стотици милиони евро под опеката на своят стар познайник Румен Овчаров. Но да беше само той с мед да го намажеш. Другото лице е Кирил Добрев посредством фирмата си "Пирин ват". И той търгува за милиони евро. А бедният българин си плаща тока, плащааааа и се надява БСП като дойде на власт да ни "оправи" и по реките да потече мед и масло. Дрън-дрън.

8. Приватизацията на ЕРП-та, на кому беше нужна? Как на кой? На царчето Симеон, на Лидия Шулева. Нали някои трябваше да се облажи? Ами облажиха се......

image

9. Добавката Кунева - Пръмова

10. Тъй като България влезна в ЕС, а това означава либерализация на енергийния пазар, партиите в предишните управления БСП, СДС, НДСВ решиха да създадат "енергийния микс". Това е средната цена на произведеният ток в България. По този начин умишлено се елиминира възможността директно да се закупува енергия от крайните потребители,  а те си гарантират износ на евтина ядрена енергия.

И така почти успяхме да обрисуваме картината на енергийния пазар в България относно това, което е известно, а колко неизвестни има само един Господ знае. Къде е Бойко Борисов в цялата схема. Не е известно той да има някакви интереси в енергийния сектор.  В последните месеци на мандата на правителството се опита да направи следните промени, които по моя преценка му костваха и властта. А нещата, които не успяха да се случат са следните:

- промяна на енергийния микс - за крайните потребители да отива 100% енергията произведена от АЕЦ "Козлодуй", а недостига да се допълва с другите евтини ел. централи. Тоест по-този начин скъпата енергия се изважда, тя не е конкурентно-способна и фирмите собственици ще са принудени да ги преструктурират и да ги направят по ефективни.

- скъпата енергия да се продава на предприятията и да се изнася в чужбина

- да се либерализира пазара и всеки да има право да си купува енергия директно от производителя.

Какво ще се случи със сигурност никой не може да каже. Кой ще дойде на власт ще определи народа, а този, който поеме руля ще диктува енергийната реформа респективно и цената на тока. Хайде сега затворете очи и нека да си представим, че имаме АЕЦ "Белене", тя е построена, работеща, функционираща. Дали ние ще употребяваме тока, който ще произведем или ще се изнася отново? А забравих да спомена, че този ток ще е ужасно скъп и неефективен. Честито българи!

 



Гласувай:
25



1. tamperto - ,
27.02.2013 20:47
пич, не че нещо, ама на бяло със сив шрифт си е трудно за четене, колкото и умно да е. А очите не са безплатни, все пак.
цитирай
2. megafon - Оправено е.
27.02.2013 20:51
tamperto написа:
пич, не че нещо, ама на бяло със сив шрифт си е трудно за четене, колкото и умно да е. А очите не са безплатни, все пак.

цитирай
3. born - "Какво ще се случи със сигурност никой не може да каже. "
27.02.2013 21:32
"Кой ще дойде на власт ще определи народа, а този, който поеме руля ще диктува енергийната реформа респективно и цената на тока."
Нещата са пределно ясни. От отстраняването на енергийните паразити никой от сега съществуващите партийни субекти няма интерес. Законодателните рамки към настоящия исторически момент не позволяват други да участвуват във властта. Така че каузата ни е perduta, за голямо съжаление.
цитирай
4. tamperto - ,
27.02.2013 22:13
видях. Слагам ти + . Дано повече хора да го прочетат това нещо.
цитирай
5. megafon - Благодаря ти.
27.02.2013 22:22
tamperto написа:
видях. Слагам ти + . Дано повече хора да го прочетат това нещо.

Радвам се, че ти хареса и ме оцени.
цитирай
6. travell - страшно е с тоя ток
27.02.2013 23:23
ама не е с него само така.
цитирай
7. injir - Точно така е. Плащаме за зелената ...
27.02.2013 23:44
Точно така е. Плащаме за зелената енергия, щото ЕС искал. Плащаме на частниците със зелена и друга енергия , за да си развиват бизнеса. Хитро са яхнали народа си и го стрижат.
цитирай
8. bezmitove - megafon, с тези твои писания(на финала), ти направо...!? Накъдри фаянса, като детска рокля на плисета!
28.02.2013 00:07
Има едно книжле Марксизъм - ленинизъм. Знаеш ли колко много си приличат тези твои постинги, и какво общо имат с него?
Там например са писали за много и най-разнообразни философски течения. Много точно и ясно. Но накрая правят абсурдни интерпретации.
По същия начин и ти тук си написал( или по скоро преписал) ясно и точно как се ограбва българския народ от Енергийната мафия.
Но накрая ЗАЩО?!!! Да не казвам какво си направил на метенето!

"Къде е Бойко Борисов в цялата схема. Не е известно той да има някакви интереси в енергийния сектор."
Вероятно не ти е и известно дали е имал Боко Тиквата някакви интереси с/към по горе споменатата от тебе Цветелина Бориславова?

Или сериозно си мислиш, че Мафията, от която е част и Енергийната мафия ще остави някой случаен човек да стане мин. председател на България?
А няма да подготви и постави на премиерския стол някой свой кадър?
Например някой който да е бил лоялен член на БКП?
После да са го сложили да е охрана на Тодор Живков?
Да са го направили мутра с пари?
От мутра с пари главен секретар на МВР?
От ст. лейтенант да са го направили геееенерал?
После кмет?
Та чак после да му направят партия, с която да спечели на парламентарните "избори"?

"- промяна на енергийния микс - за крайните потребители да отива 100% енергията произведена от АЕЦ "Козлодуй", а недостига да се допълва с другите евтини ел. централи. Тоест по-този начин скъпата енергия се изважда, тя не е конкурентно-способна и фирмите собственици ще са принудени да ги преструктурират и да ги направят по ефективни."
Е не! megafon! тук наистина си направо не човек!
Без коментар просто.

Не човек а желязо - просъскал блогър злоблив!
(няма как да е друг, щом изразява такова мнение)
Тихо гербериста казал:
- Не, просто виден десен комунист!




цитирай
9. megafon - До 8
28.02.2013 00:50
Цветелина Бориславова нито му е съпруга нито има общ бизнес с Бойко. Да не говорим, че той отдавна не е в приятелски отношения с нея.
цитирай
10. anonimen65 - bezmitove
28.02.2013 01:22
ne e zaduljitelno vseki da razbira edno i sushto.gledai tova,koeto e dokumentirano.ami da siohranitel tato trebva da sibur poboinik.kude se rajdaha dobrite sportisti ne v upravliavashtite.iavno Boiko e s dobra podgotovka i dobre preminal prez razrabotkata.stignal si e mutrenski do parite vuzpolzvaiki se ot obshtestvenoto si miasto.do sega v nikoe dosie i dokumenti na chervenata mafia ne figurira i toi.edvali da go opaziat chist.ne e li vuzmojno razbiraiki ,che Borislavova igrae s bivshite mu gospodari da sa se razdelili.ne e taina za nikoi,che ako te vzemat ot nishtoto gledat na teb kato prosto i po nekadurno ot tiah suuzdanie.
цитирай
11. denijane - Мда, ББ няма интереси в енергийния ...
28.02.2013 01:49
Мда, ББ няма интереси в енергийния сектор, твърде зает е с амфетите. :)
Първата половината статия е интересна, но от един момент нататък става просто като платен анти-ПР на БСП (и на всички останали без ГРОБ). Все тая, но последната част, как ББ искал да прави промени са пълни глупости. Не съм чула да иска да прави точно тези промени. Ако го е казал, ето е било в някакво силно условно и замечтателно наклонение. НЕК и компания са такава машина за правене и крадене на пари, че никой не би посмял да ги пипне, освен ако няма много ама много добър стимул. А ББ просто няма такъв.
Да не говорим, че е пълна смешка да вярваш, че всичкото това крадене на пари по веригата става без активното съдействие на властта. Още с идването си на власт, те смениха всички хора на ключови места (което всъщност правят всички правителства). Ако не им се отчиташ финансово, започват проверки и проблеми. Е, ако съдим по количеството разследвания и уволнения, явно хората се отчитат своевременно и постоянно. Та хайде да не измиваме ръцете на ББ толкова лесно. Всеки си има вината, а когато си на върха на пирамидата, носиш вина за всички под теб. За това си горе. А не само да режеш лентички.
цитирай
12. kostadin - Абе ние всички сме голями калтаци ...
28.02.2013 06:57
Абе ние всички сме голями калтаци Таман забогатее някой и започваме да го дърпаме навътре в казана .Все пак не е ли естесвено ,че някой е успял да се покатери върху главите на другите .Я вижте за 23 години какви икономически исполини се навъдиха -за чудо и приказ -като подаръка на президентчето за папата-Яйце което не минава през вратата на къщичката, на папата ,позлатено ,но кухо...като действията на случайно попадналия на президентският стол човечец -милионер
.Ами докато парите са над всичко това си е напълно в нормите ,а ние сме едни слаби прости завистници.Я да стегнем коланите и да се радваме на финансовата стабилност в държавата .Добре е да знаете ,че за най- стабилно състояние на човека се счита ,когато легнем в гробовете .Така е и с държавата -няма да има хора и ще да е без значение дали тук ще живеят българи -нали земята си остава у нас.Това си е естествената радост за българите Радвайте се на успехите постигнати от най- предприемчивите българи .Вижте каква огромна производителност са достигнали те в сферата на личното си благополучие Не вярвайте на приказките ,че сме имали ниска производителност .
Вижте причината за причините...

http://www.youtube.com/watch?v=hVSQnpg5ruk&feature=endscreen
цитирай
13. blogerka - Не е
28.02.2013 09:34
луд този който яде баницата.
цитирай
14. djgator - !!!
28.02.2013 10:28
Благодаря ти от цялото си сърце!
цитирай
15. megafon - Хубаво е човек да бъде свободен
28.02.2013 13:06
bezmitove написа:
Има едно книжле Марксизъм - ленинизъм. Знаеш ли колко много си приличат тези твои постинги, и какво общо имат с него?
Там например са писали за много и най-разнообразни философски течения. Много точно и ясно. Но накрая правят абсурдни интерпретации.
По същия начин и ти тук си написал( или по скоро преписал) ясно и точно как се ограбва българския народ от Енергийната мафия.
Но накрая ЗАЩО?!!! Да не казвам какво си направил на метенето!

"Къде е Бойко Борисов в цялата схема. Не е известно той да има някакви интереси в енергийния сектор."
Вероятно не ти е и известно дали е имал Боко Тиквата някакви интереси с/към по горе споменатата от тебе Цветелина Бориславова?

Или сериозно си мислиш, че Мафията, от която е част и Енергийната мафия ще остави някой случаен човек да стане мин. председател на България?
А няма да подготви и постави на премиерския стол някой свой кадър?
Например някой който да е бил лоялен член на БКП?
После да са го сложили да е охрана на Тодор Живков?
Да са го направили мутра с пари?
От мутра с пари главен секретар на МВР?
От ст. лейтенант да са го направили геееенерал?
После кмет?
Та чак после да му направят партия, с която да спечели на парламентарните "избори"?

"- промяна на енергийния микс - за крайните потребители да отива 100% енергията произведена от АЕЦ "Козлодуй", а недостига да се допълва с другите евтини ел. централи. Тоест по-този начин скъпата енергия се изважда, тя не е конкурентно-способна и фирмите собственици ще са принудени да ги преструктурират и да ги направят по ефективни."
Е не! megafon! тук наистина си направо не човек!
Без коментар просто.

Не човек а желязо - просъскал блогър злоблив!
(няма как да е друг, щом изразява такова мнение)
Тихо гербериста казал:
- Не, просто виден десен комунист!





и не политизиран. Така може да види истинските неща и е казано по делата ще ги познаете.
цитирай
16. megafon - Ако вие имате такава информация, защо не я споделите?
28.02.2013 13:07
denijane написа:
Мда, ББ няма интереси в енергийния сектор, твърде зает е с амфетите. :)
Първата половината статия е интересна, но от един момент нататък става просто като платен анти-ПР на БСП (и на всички останали без ГРОБ). Все тая, но последната част, как ББ искал да прави промени са пълни глупости. Не съм чула да иска да прави точно тези промени. Ако го е казал, ето е било в някакво силно условно и замечтателно наклонение. НЕК и компания са такава машина за правене и крадене на пари, че никой не би посмял да ги пипне, освен ако няма много ама много добър стимул. А ББ просто няма такъв.
Да не говорим, че е пълна смешка да вярваш, че всичкото това крадене на пари по веригата става без активното съдействие на властта. Още с идването си на власт, те смениха всички хора на ключови места (което всъщност правят всички правителства). Ако не им се отчиташ финансово, започват проверки и проблеми. Е, ако съдим по количеството разследвания и уволнения, явно хората се отчитат своевременно и постоянно. Та хайде да не измиваме ръцете на ББ толкова лесно. Всеки си има вината, а когато си на върха на пирамидата, носиш вина за всички под теб. За това си горе. А не само да режеш лентички.

Иначе вашият коментар си остава просто един пасквил.
цитирай
17. megafon - Ами ние, народа
28.02.2013 13:08
blogerka написа:
луд този който яде баницата.

сме лудите защо 23 години ни правят на балъци. И сега с тези протести пак ни направиха на балъци.
цитирай
18. megafon - Няма за какво,
28.02.2013 13:08
djgator написа:
Благодаря ти от цялото си сърце!

радвам се, че ви е харесала статията. Старал съм се да бъде максимално обективен и фактологически правилен. Ако съм допуснал някакви грешки със сигурност не е умишлено.
цитирай
19. megafon - По повод тази статия на лично съобщение
28.02.2013 13:12
получих много интересен коментар, който ще го направя обществено достояние и ще му отговоря. За момента изчаквам лицето изпратило коментара да го направи сам, а ако не аз ще го направя.
цитирай
20. bezmitove - megafon, ясно ти е, че за Цветелина Бориславова
28.02.2013 13:31
и връзката и с Боко Тиквата няма как да се докаже точно и еднозначно. Поне за сега.
Но защо избягваш да отговаряш на въпросите, относно това, възможно ли е Мафията(част от която е и Енергийната мафия) да сложи на такъв пост, като този на министър председателя някой случаен човек?

П.П. В последно време по форуми, блогове, изобщо в интернет пространството се наблюдават ясно изразени ченгета провокатори, които казват, че не са към никоя партия. Въпреки, че се виждат как яростно защитават дадена политическа сила.
И тук обикновения човек се обърква. Защото те наистина не са към никоя политическа партия. Но са слуги на Червените олигарси, на които марионетки на конци са всички по големи партии!
И така на даден етап задачата им е да лъжат, мамят, манипулират в интерес само на една политическа партия. Без изобщо да са нейни членове.
цитирай
21. bringo - Вина има и Цветелина Бориславова. С ...
28.02.2013 13:41
Вина има и Цветелина Бориславова. С нейната зелена енергия, увеличи токът !!!
Не ни трябва зелена енергия, сами ще си я произвеждаме !!!
цитирай
22. megafon - Всичко е възможно и енергийната мафия ми се ще
28.02.2013 13:43
да вярвам, че не може да бъде на всякъде и докато имаме парламентарни избори е възможно нещата да се объркат. Не смятам, че Бойко е част от тази енергийна мафия, Цветелина може и да е. Ако Бойко беше част от нея той нямаше да спре АЕЦ Белене, направо щеше да го финализира. Не съм партиен, не съм ченге, не съм бил, а съм един прост икономист и човек от народа. Аз гледам само фактите и не влизам в дълбоките конспирации.
цитирай
23. mitjo - http://gikotev.blog.bg/
28.02.2013 17:48
Блог, писан от професионалист, работил в АЕЦ Козлодуй. За жалост там едва ли има такива.
Който се интресува за цената на тока, ще прочете материали от блога, останалите са позьори и цвилят само защтото им опъват юздите, а истината изобщо не ги интересува - те също биха гразбили, стига да има кого.
цитирай
24. ok3223 - Мегафончо, мегафончо
28.02.2013 20:40
Приличаш ми на безпартиен болшевик.
Имаше такива гадинки едно време. Бяха на мода и много отровни ...
Преписал си преработил интересен материал хубаво и нагледно и, както дявола чете евангелието,се опитваш да ни наведеш на мисълта, че Тиквата е едно добро човече.
Но-о, не е така, за съжаление.
Не може да не знаеш, за изнесеното в пресата, интернет, по сайтове и блогове.
За дружките му от мафията, 123 от които бяха изпозастреляни, когато той беше глав.секретар на МВР, като нито еди килър не бе арестуван и осъден. а него за това "постижение" го направиха Генерал от полицията.
По същото време, дружката му, приватизира СИБАНК, СТАНА СЪСОБСТВЕНИЦА, като през цялото време БОКО е до нея. И тази банка до вчера беше навсякъде, до всяко учреждение, в което се плащат такси и тн., днес е прекръстена на американо - българска.
Днес тази дама, метреса на ББ е 400 пъти милионерка, и собственичка на половината соларни паркове и нас,и заедно с кръг от авери, все стари общи приятели от сивия бизнес и Института за стратегическо планиране, го крепи и финансира ПИ-АР акциите в негова подкрепа в бълг.медии.
А и той се нагушил, и е посъбрал множко милиончета. Само замъка му в Банкя, окичен като коледна елха с десетки охранителни камери, струва милиони.
Охранявал е най-знаковите фигури на бълг.мафия; пил, ял, делили добро и лошо , като много от тях с неговата (с безкористна подкрепа,твърдят хора сериозни) отдавна са ликвидирани, да не пречат и делят мегдан.
А досието на БУДАТА, изкълвано яко не те ли навежда на мисли някакви.
Има сайтове като Гласове, Бивол, el - vestnik и мн.др., в които са изнесени материали, интересни, както и да ги четеш.
Сигурно си ги чел, но нещо ти е попречило да си направиш изводи.
Далеч съм от мисълта да те покръствам в нова вяра, вярата на обективната истина.
Изглеждаш не глупав мъж, отдавна те знам, не от вчера, откакто ББ награби кокъла години, години му пееш дитирамби.
Да не би интереса да клати феса.
цитирай
25. megafon - До 24
28.02.2013 20:58
Всичко, което ми описваш е ставало по времето на кои управления? Досието Буда е фалшифицирано и това го каза всеки. Значи когато съм безпартиен, безстрастен, то аз задължително съм от болшевиките? Защо не свалиш очилата си и да се опиташ да погледнеш малко повече от носа си? Аз на клюкини не вярвам. Аз вярвам на сериозни медии, които разполагат с факти, данни и не говорят алабализми. Имаш страхотна логика, ако не си за, значи си против, но ако не си против значи си за. Еми тази бизнес дама е човек на БСП, не можеш ли да си отговориш на въпроса? А тази бизнес дама няма нищо общо с Борисов от 7-8 години, чудно защо ли? Моята информация, която съм изнесъл е от сериозни медии и разследващи журналисти.
цитирай
26. denijane - megafon - какви доказателства о...
28.02.2013 21:07
megafon - какви доказателства очакваш да ти дам, че ББ НЕ е казал това което ти си написал, или дори ако случайно го е казал, то не е било сериозно. Аз на думи не вярвам, вярвам на действие. И е ФАКТ, че ББ не направи нищо, за да се опре на енергийната мафия. Ама нищо нищо. Чак като почнаха протестите имаше някакъв вял опит, който прекъсна с подаването на оставката му. В същя ден, между другото, беше емитиран дълг за около милиард, при разклатен рейтинг на България и се отказаха да преследват ЧЕЗ и който и да е било друг.
А и същия този, ББ, дето не бил част от енергийната мафия, назначи човек без никакви познания за енергетика за шеф на АЕЦ Козлодуй. Ако отвориш сайта на АЕЦа и погледнеш ръководството, ще се убедиш сам колко човека от него разбират от енергетика - 1. И той си работи там от бая години.
А за това, че ББ е сменил хора на ключови позиции, това не е някаква тайна или новина. Всяка власт го прави. Познавам човек в 1 такава комисия, разказвал ми е как се процедира, имала съм си взимане-даване с друго министерство и имам собствени наблюдения. Вярно, мравките-работнички почти никой не ги закача, защото все някой трябва да работи. Счетоводителките пък са вечните съучастници. Но по директорските и секретарските места е една безкрайна веселба. Подскачат от партиен пост на партиен пост, от комисия на министерство и обратното и всички дружно си правят заслон. Защото ако един го хванат, ще потънат поне още 3ма. Та не го изкарвай, че той горкинкият не знаел. Да бе да! А пък един мармот увива антицелулитен целофан около Цветелинка. С която ББ изобщо никога не е имал връзка, правили са случаен секс на случайни места, докато тя още по-случайно е купувала и продавала банки.
цитирай
27. megafon - Кой спря проекта
28.02.2013 21:43
АЕЦ Белене и спря поробването на България за 10 млрд. евро? Може би ти беше този незнаен войн? Кой разпердушини и изгара далаверите на ДКЕВР и г-н Семерджиев стана следствен? Кой забрани и промени закона за зелената енергия? Кой санкционира и глоби ЕРП-тата? Кой мислиш, че направи стачките? Кой мислиш, че надписа сметките за ток на милионите българи? Лично моята сметка за ток е надписана с 350 квт/ч. По огледай се и анализирай нещата в дълбочина и сам ще откриеш верният път.
цитирай
28. denijane - Я пак: "Кой разпердушини и ...
28.02.2013 22:38
Я пак:
"Кой разпердушини и изгара далаверите на ДКЕВР и г-н Семерджиев стана следствен?" Ъъъ, това че е следствен не значи, че е осъден. Доста "хора" бяха следствени и после бяха оправдани. И защо като е бил толкова честен не уволни Семерджиев в началото на мандата си, а чак когато проима протести?
"Кой забрани и промени закона за зелената енергия? Кой санкционира и глоби ЕРП-тата?" Кое е забранил? Промени закона, така че да вземе парите от едни хора и да ги даде на други хора. Но парите за слънчева енергия пак са ОГРОМНИ. Виж сайта на ДКЕВР. И кой е санкционирал? Взимането на лиценза на ЧЕЗ отпадна заедно с оставката му. Ако има някаква глоба, тя е символична. Те изнасят милиарди от страната.
"Кой мислиш, че надписа сметките за ток на милионите българи?" Това е сложен въпрос, предвид огромният процент отиващ в НЕК и в хазната. Според мен е по-скоро колаборация между НЕК, ЕРП-тата и МинФин.
"АЕЦ Белене и спря поробването на България за 10 млрд. евро? Може би ти беше този незнаен войн?" За мен АЕЦ Белене е нужен и важен проект. Предпочитам държавата ми да инвестира 10млрд евро в АЕЦ, отколкото в джобовете на ББ и Цветелинка, и армията калинки пърхащи около тях. Поне АЕЦ-а ще остане за десетилетия и ще произвежда евтина и чиста енергия. По последната точка няма нужда да отговаряш, след референдума реших, че тази тема вече не заслужава енергията ми. Като ви е толкова акъла, плащайте на мръсните Марици. Аз съм направила каквото съм могла.
цитирай
29. megafon - Мнението ви за АЕЦ "Белене" ми беше
28.02.2013 22:56
достатъчно, за да разбера вашият капацитет. Ако за вас е изгодно да се инвестират 10 млрд. евро за 2000 мегавата, то вие сте най-големият безумец на тази земя. Ако тези пари ги държите в банка, то печалбата от лихвата би била в пъти по-голяма, отколкото тази на атомната електроцентрала. Ей затова България никога няма да се оправи, защото винаги ще се намери някой "умник". АЕЦ със сигурност не е нито евтина, нито чиста. Цената на енергията от аец-а директно ще бъде около 6 евроцента. Като сложите на тази цена ддс, печалба, преност, ала-бала ще ви стане на контакта на 25 стотинки на киловат час. Да ви е честито..... Защо трябва да строя собствена, когато на европейския пазар се търгува на цена от 4.5 евроцента. Вие тука за малоумни ли ни взимате или вашият капацитет умствен капацитет е много зле?
цитирай
30. denijane - Пич, не знам на кой му е зле умствения ...
28.02.2013 23:11
Пич, не знам на кой му е зле умствения капацитет, след като така и не забеляза женския род в мненията ми.
А това изречение:
"Ако тези пари ги държите в банка, то печалбата от лихвата би била в пъти по-голяма, отколкото тази на атомната електроцентрала. "
можеш да си го сложиш в рамка. Ако човек можеше да получава лихви от милиарди в банка, всички държави това щяха да правят. А разните олигарси нямаше да се морят да инвестират и да рискуват парите си. Замисли се колко е лихвата по депозит и колко е инфлацията и после говори за печалба.
Парите трябва да се инвестират, ако не се инвестират, се стапят. Дори и вашият велик вожд призова хората да си извадят милиардите от банките и да ги влеят в умрялата БГ икономика. Но явно не сте схванали посланието.
А колкото до моят умствен капацитет и интелект, доказала съм го достатъчно категорично в реалния свят. Виртуалните оценки не ме засягат по никакъв начин.
цитирай
31. denijane - П. С. Строиш собствени електроц...
28.02.2013 23:17
П.С. Строиш собствени електроцентрали в името на националната сигурност и самодостатъчност. Защото когато зависиш от някого, той може да прави с теб каквото си поиска. Да не говорим за всички възможно форсмажорни обстоятелства като смени на властта, войни, природни бедствия, фалити на междинни звена или на цели държави и т.н и т.н. Нито тоя съюз, нито оня, е вечен и абсолютен. Още по-малко добронамерен към България. Всеки който си мисли обратното е глупак. Всеки на тоя свят си гледа интересите, само ние българите гледаме предимно чуждите.
цитирай
32. ok3223 - Много уважаваната колежка denijane
01.03.2013 12:34
denijane написа:
П.С. Строиш собствени електроцентрали в името на националната сигурност и самодостатъчност. Защото когато зависиш от някого, той може да прави с теб каквото си поиска. Да не говорим за всички възможно форсмажорни обстоятелства като смени на властта, войни, природни бедствия, фалити на междинни звена или на цели държави и т.н и т.н. Нито тоя съюз, нито оня, е вечен и абсолютен. Още по-малко добронамерен към България. Всеки който си мисли обратното е глупак. Всеки на тоя свят си гледа интересите, само ние българите гледаме предимно чуждите.


ти е посочила истини, над които си струва да се позамислиш.
Дали ще го направиш е твой проблем. Въпрос на капацитет ...
Бандата ГЕРБ, която е вид клонинг на НДСВ, ще изчезне, заедно с американо еврейската марионетка ББ от българската политическа сцена, както стана със С.Кобургготски. Началото е поставено - краят и близък.
Една срамна страница от българската история ще е затворена.
Когато песа "страшен" хвърли топа, преди да бъде погребан, населилите го паразити панически напускат трупа.
Така става и с политическите мъртъвци.
Клакьорите, и подмазвачите хвалители постъпват по същи начин, и панически бягат от своите потънали в небитие господари-божества.
Или мигновено се прехвърлят при друго божество - МАРИОНЕТКА.
цитирай
33. megafon - Житейската практика в живота ми е научила на две неща:
01.03.2013 15:26
1. С жена да не споря (писах ви на ВИЕ, явно не ви се случва често)
2. С комунист- социалист
Защо на нашата държава не ни трябва АЕЦ Белене? Обяснявам кратко точно и ясно.
В момента произвеждаме 1.5 - 2 пъти повече ток отколкото ни е необходимо. След време няма да имаме на кой да го продаваме. Нямаме пазар, но това ще ни е най-малкият проблем. Евтиният ток е политическа дъвка от прехода, мит от социалистическата представа за България и в крайна сметка абсолютен мираж за крайните потребители. АЕЦ Белене няма да направи електроенергията по-евтина за българите. Но пък изместването на приоритетите от създаване на икономика с висока добавена стойност към икономика на производството на суровини ще задържи доходите ни по-ниски. Така колкото и евтин да е тока, който идва от АЕЦ Белене, парите на българите никога няма да са достатъчни да го заплащат без финансови затруднения. Нито една сериозна страна не дава атомните си централи на чужди компании, които на всичко отгоре биха имали едностранен контрол върху тях. А когато става въпрос за Русия, с уважение трябва да признаваме, че руската държавност и по-силна от интересите на руския бизнес. Геополитическите интереси на Русия са по-силни и доминират винаги над тези на руския бизнес. Това е факт, с който България да се съобразява, а не обвинение към Москва. Тези пари държавата да ги даде за енергийна ефективност, тоест да се дадат на хората и да си санират жилищата. И ако трябва да стройм реактор по-добре в Козлодуй нови 2 на 1/3 от цената за АЕЦ Белене. Мислете за България, а не за собствените си политически цели.
цитирай
34. denijane - Нямам собствени политически цели, ...
01.03.2013 19:51
Нямам собствени политически цели, защото не съм политик.
Нов реактор в Козлодуй ще струва колкото цялото Белене, плюс забавяне от 10 години минимум. Строителството на нов реактор не е като слагането на слънчев панел на покрива. Нужен е изцяло нов проект, с ново одобрение от ЕС и МААЕ, с ново търсене на финансиране, /евентуална синхронизация с Росатом, във варианта Белене/, нова оценка на мястото където да бъде (което изобщо не е ясно, че сеизмично е по-добро) и изцяло нов ОВОС. Крайната цена, ще излезе пак около 10 млрд. евро.
А колкото до доходите на българите - ами ние на практика в момента нямаме производство. Доходите да са високи случайно? Не.
И не трябва да се забравя, че реакторите в Козлодуй ще бъдат затворени, независимо дали ни харесва или не. Махнете тях от сметката, добавете в нея евентуален ръст на икономиката (все някога трябва да тръгне нагоре, нали?), плюс СО2 емисиите за ТЕЦовете и ще видим дали ще ни стига. А колкото до ефективността - тя е хубаво нещо, но колкото и да ти е ефективна къщата, на -20 си трябва топло. А и точно този тип ефективност няма отношение с тока за индустрията. Която примерно някога ще проимаме.
В крайна сметка, всичко това са си просто сладки приказки, докато някой не се занимае с истинският проблем на България - демографската катастрофа.
цитирай
35. megafon - Нямам собствени политически цели, ...
01.03.2013 20:15
denijane написа:
Нямам собствени политически цели, защото не съм политик.
Нов реактор в Козлодуй ще струва колкото цялото Белене, плюс забавяне от 10 години минимум. Строителството на нов реактор не е като слагането на слънчев панел на покрива. Нужен е изцяло нов проект, с ново одобрение от ЕС и МААЕ, с ново търсене на финансиране, /евентуална синхронизация с Росатом, във варианта Белене/, нова оценка на мястото където да бъде (което изобщо не е ясно, че сеизмично е по-добро) и изцяло нов ОВОС. Крайната цена, ще излезе пак около 10 млрд. евро.

Eто тука вие сте в пълна заблуда. Изграждането от проектирането са нужни точно 5 години, и да се построи още 2 макс. Тоест за 7 години можем да имаме готов реактор, този от Белене може да се препасне и да стане за Козлодуй. И срещу 3 млрд. евро до 5млррд .евро за два нови блока. Тоест имаме цена на 1/2. И нещо повече тука са готови да инвестират и други държави, докато за АЕЦ Белене няма чужд инвеститор. И това, което предлагате е да инвестира само Росатом на територията на нашата държава ни обрича да бъдем роби. Видяхте какво направи умника Станишев с газа, когато го спряха в Украйна. Нима искате това да се повтори? Вие ако нямате политически възгледи, как тогава разбрахте, че това е най-изгодната оферта за България?
цитирай
36. maistora - Привет и поздрави!
02.03.2013 14:46
Аз също не се занимавам с политика. Това, обаче не ми пречи да се интересувам и да имам мнение. Много често, при дебатиране по определени теми, акцентът бива преместван от реалната проблематика към отношението към нея. Когато припознаем в аргументите на опонента определени политически пристрастия, ние вече сме станали жертва на настоящата система. Вече ни е хванало тресавището.
Да, в нашата Родина има енергийна мафия. И още много други подобни. Това е възможно, защото сме създали подходяща среда. Калпави са ни законите. Не ни достигат нито морал, нито кураж.
Всяка атомна централа е огромна бомба със закъснител. Всеки нов реактор е граната под възглавницата. Все още не е решен въпросът със съхранението на отработеното гориво. Ами рисковете от атаки или природни бедствия? Астероиди? За мен всеки, който иска ядрена енергетика продава бъдещето на човечеството, заради собственият си егоизъм.
Трябва де развиваме чиста и достъпна енергетика. Да премахнем енергийните монополи. Да стимулираме общини, сдружения и отделни домакинства да произвеждат електроенергия от собствени възобновяеми източници. Да бъдат независими, за да има свободен пазар с ниски цени.
Благодаря на търпеливите да ме прочетат!

цитирай
37. ok3223 - Стига с твойте глупости бе...
02.03.2013 16:00
"Козлодуй ще струва колкото Белене, със забавяне от 10 години.Нужен е изцяло нов проект,с ново одобрение от ЕС и МААЕ с ново търсене на фи.не съм политик.
Нов реактор в Конансиране,и синхронизация с Росатом... нова оценка на мястото) и изцяло нов ОВОС.Крайната цена, излиза пак около 10 млрд. евро.
доходите на българите - ами ние в момента нямаме производство. Доходите да са високи случайно?""
реакторите в Козлодуй ще бъдат затворени.Махнете тях от сметката, добавете и ръст на икономиката,плюс СО2 емисиите за ТЕЦовете и ще видим дали ще ни стига А колкото до ефективността - хубаво нещо, но на -20 си трябва топло. А и точно този тип ефективност няма отношение към тока за индустрията.
В крайна сметка,истинският проблем на България-е демографската катастрофа.[/quote]

До 7 год. АЕЦ"Козлодуй" спира.Ще се наложи да купувуме от 3-5 пъти по- скъп ток от ТЕЦ" Марица 1 и 3",и зелен ток от соларките на Цветелинка,или да внасяме от вън.
Само Росатом може да строис руски патенти и технологии.
Технологичния срок за проучване,одобряване,финансиране и строеж на АЦ като Белене е 10-на години.
Като преместването на реактор от Белене в Козлодуй не е евтина работа, защото трябва да се почне отново от нула.Докато в Белене инфраструктурата е готова и са вложени няколко милиарда, като реакторите са 2,а в Козлодуй 1, а цената по изчисления на специалисти,ще е почти същата.
Личи,че лаик ГЕРБ агитатор в тази област, а що за икономист, пролича, в примера за банките,както посочи дамата.
ТЕЦ"Белене" ще бъде достроена,въпреки яростната съпротива на американофили и русофоби като теб и Костов
Без съгласие на руската страна не може да се мести реактор в Козлодуй.
Цялата технология е руска, една от най-добрите.
Дали има пазари за тока.Ако нямаше,американски ПЕНСИОНЕН ФОНД нямаше да настоява да построи като частна, със свой средства, АЕЦ"Белене".
цитирай
38. megafon - Защо ok3223
02.03.2013 17:04
ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ НА ЕНЕРГИЙНИЯ ПАЗАР. Написал съм го горе, точно и ясно. Няма как нови реактори в Козлодуй да струват колкото новата АЕЦ Белене. В интернет има много материал относно реакторите и кое колко струва. Можеш да прочетеш и коментарите на енергитиците, колкото и малко да са те.И В момента скъпият ток не се дължи на Цветелинка, а на разбойника Ковачки, опаааа човека на Румен Овчаров и Сретен Йосич. Знам, че е трудно да мислиш, но поне можеш да се напъниш.
цитирай
39. megafon - Абсолютно си прав, но дойде ли на власт 3ната коалиция с Мегленчето, която
02.03.2013 17:05
maistora написа:
Аз също не се занимавам с политика. Това, обаче не ми пречи да се интересувам и да имам мнение. Много често, при дебатиране по определени теми, акцентът бива преместван от реалната проблематика към отношението към нея. Когато припознаем в аргументите на опонента определени политически пристрастия, ние вече сме станали жертва на настоящата система. Вече ни е хванало тресавището.
Да, в нашата Родина има енергийна мафия. И още много други подобни. Това е възможно, защото сме създали подходяща среда. Калпави са ни законите. Не ни достигат нито морал, нито кураж.
Всяка атомна централа е огромна бомба със закъснител. Всеки нов реактор е граната под възглавницата. Все още не е решен въпросът със съхранението на отработеното гориво. Ами рисковете от атаки или природни бедствия? Астероиди? За мен всеки, който иска ядрена енергетика продава бъдещето на човечеството, заради собственият си егоизъм.
Трябва де развиваме чиста и достъпна енергетика. Да премахнем енергийните монополи. Да стимулираме общини, сдружения и отделни домакинства да произвеждат електроенергия от собствени възобновяеми източници. Да бъдат независими, за да има свободен пазар с ниски цени.
Благодаря на търпеливите да ме прочетат!


всъщност е човек на БСП, ще си имаме АЕЦ Белене и ще тънем в нищета и мизерия. Държавата ще фалира това да е ясно на всички!
цитирай
40. megafon - Какво разправяхте за тока ок3223 и denijane?
03.03.2013 16:49
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2013/03/03/spirat-blokove-na-tec-marica-iztok-1-2-i-3.181620
Я сега си представете, че излизшъка от енерегия е няколко мегавата? Какво ще го правим, а? Ще си го мажем на главата и обявяваме фалит!
цитирай
41. denijane - Точно защото в интернет има много ...
03.03.2013 16:59
Точно защото в интернет има много информация, говориш глупости. Нов реактор, с цялата му инфраструктура и проучвания в САЩ струва 10 млрд. долара. Това е цената. И понеже сме в Европа, съответно цената ще е в евро. 5 млрд. евро за два реактора е просто смешно. Какво, ще ти направят промоция 2 на цената на половин? Няма такива фокуси. Проучи преди да говориш, защото аз непроверени неща не пиша.

А идеята за пренапасване на реактора на Росатом за нещо, което се строи от друг може да се случи само в мокрите сънища на ББ. Как точно ще накараш Росатом да си издаде технологичната тайна? Няма такъв филм! Тоя реактор си е проектиран да работи при определени условия, ако не искаш да ги спазваш, не можеш да го сложиш. Както казах, това не е слънчев панел. Не можеш да правиш съществени промени в проекта, без да го почнеш от начало с ВСИЧКИ технически, екологични и политически проверки. /това между другото е официалната позиция и на ЕК/

А ако не вярваш за цените, ето ти го черно на бяло, цените на АЕЦи в САЩ: http://www.world-nuclear.org/info/inf41.html
Потърси "Levy County, Florida". Там под цена ще видиш 7.5 млрд. долара, при цялостен проект $14 млрд. долара. Над тях има и други цени. Всичките са около $10 млрд. Как точно ще стане тая работа дето си я мислиш за мен е мистика!
И последно - който и да инвестира в проекта, дали Русия, дали частна компания, ако няма мажоритарно българско участие, пак сме заложник. Но така е с всичко - взимаш кредит за апартамент, 30 години си му заложник. Няма голяма печалба без риск, важното е да си направиш сметката.
И последно, честит празник на всички българи!
цитирай
42. megafon - Ама вие това, което го виждате
03.03.2013 17:21
е за изграждането на нова централа от нищото. Ние няма да градим нова централа от нищото при условие, че имаме изградена такава. Какво виждате вече няма и на кой ток да продаваме. Цената на един реактор е около 1.2 млрд. долара. Това е цената на самият реактор. Мен лично не ме интересува в САЩ за колко го правят. В Европа Турция си прави атомна електроцентрала за 7 млд. евро от нищото, а ние българите за подобна 10 млрд. евро. И децата вече знаят, защо разликата е такава.
цитирай
43. denijane - Ама какво значи "само за ре...
03.03.2013 17:43
Ама какво значи "само за реактор"? Реакторът сам по себе си е неизползваем. За да работи, трябва да му се изгради площадка, отново от нищото, защото това ,че имаме АЕЦ, не значи по никакъв начин, че можем просто да му включим нов реактор! Нужна е нова площадка, дори и да е част от Козлодуй, с всички проверки, с необходимото ниво на сигурност и с инфраструктура. И тя се строи от НУЛАТА и струва милиарди. Да не мислите, че в САЩ или където и да е, тия пари се дават просто защото им харесва да си ги харчат? Както казах, това е цената. Всичко останало са пълни лъжи.
Просто няма такова нещо като "само за реактор". Ние и сега имаме готов руски реактор, и какво от това? Да го ползваме случайно? Не.
А колкото до Турция, Турция си е направила сметката и си е изиграла картите. Ние понеже все се правим на най-големите тарикати, още само си говорим. Защото цената преди 2 години не беше такава, още по-малко пък преди 20.
Още повече, че обявената цена от Росатом за Белене е 6.3 млрд. евро, което е по-евтино от тази в Турция. Крайната цена от 10млрд., с която се спекулира е нещо доста произволно - нормално е цената да скочи в процеса на изпълнение, но колко точно зависи от много фактори. Е, в Турция се говори за цената на Росатом, а не за крайната цена.
цитирай
44. megafon - Цената за АЕЦ Белене
03.03.2013 19:06
никой не е знае и няма как да се знае, защото явно процента "комисионни" се променя непрекъснато. По информация на директора на АЕЦ Козлодуй, цената за изграждането за 7ми реактор, ще струва с минимум 1 млрд. евро по-малко. Това е огромна разлика. Представете си ако се изгради 2ри реактор в АЕЦ Козлодуй, а там място има при всички случай и има и изградена инфраструктура, което е един огромен плюс.
цитирай
45. chocobon87 - ---
03.03.2013 21:47
Злоупотреби в АЕЦ "Козлодуй"? - 3 : http://www.vbox7.com/play:d64d1b51
цитирай
46. megafon - Да знам го това.
03.03.2013 22:05
chocobon87 написа:
Злоупотреби в АЕЦ "Козлодуй"? - 3 : http://www.vbox7.com/play:d64d1b51

Много ме яд, че в България няма работеща прокуратура - съд и смъртно наказание. Всички са за разтрел.
цитирай
47. denijane - За Валентин Николов ли става дума? ...
05.03.2013 15:06
За Валентин Николов ли става дума? Съжалявам, но този човек каквото и да каже за ядрена енергетика просто не му вярвам. Да дадеш на човек без опит и образование в енергетиката да управлява АЕЦ е престъпно. Пък той може ако иска да каже, че ще струва и с 5млрд. по-евтино. Думите му просто нямат значение.
цитирай
48. megafon - И пред
06.03.2013 09:46
доказателствата ли си затваряте очите?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megafon
Категория: Политика
Прочетен: 2552689
Постинги: 194
Коментари: 3754
Гласове: 2059
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031